Roda de premsa de l’Associació de Criadors de la Raça de Gallines Penedesenca, celebrada el passat 13 d’agost del 2014, a la Granja Rural d’Espitlles.
 

1.- La raça autòctona penedesenca en el catàleg oficial de races “en perill d’extinció” (RAPE). 

Anunciàvem fa un any, que la raça de gallines penedesenca es trobava en una situació límit, que posa en risc el valuós patrimoni genètic que gràcies a la feina dels nostres avantpassats i la dedicació tècnica dels últims 25 anys tenim a les nostres mans; creiem que si no s’hi posa remei, ens poden treure del Catàleg oficial de les races autòctones de la Unió Europea, on des del 2009 hi som com a “raça autòctona en perill d’extinció”, i que el producte de la raça negre millorada pel consum de la carn podria acabar esdevenint marginal. 

 

2.- Desprès de dos anys, tenim nous naixements de les varietats de la raça pura (aperdiuada, barrada, blat i negra), i per primera vegada podrem fer la cria “in situ”, de manera majoritària

Durant aquets darrers dos anys, no hem pogut fer nàixer nous pollets, ja que no hem pogut contractar el servei per garantir la seva gestió d’acord als protocols establers. I s’han mantingut uns petits lots d’animals, gràcies a la feina de uns pocs criadors i la col·laboració del Dr. Amadeu Francesch i de l’empresa AVIRAUT, són les persones tècniques responsables del programa de conservació i millora, i ells han fet possible aquest naixement de les quatre varietats tradicionals.