Dol al Penedès per la mort del Dr. Amadeu Francesch, autèntic "pare" de la raça de gallines penedesenca

El dimecres de la setmana passada ens deixava el genetista i recuperador, entre altres, de la raça de gallines penedesenca, el qual en el seu moment (a principis dels 90) en va fixar els patrons genètics de les seves quatre varietats pures (aperdiuada, barrada, blat i negra) com també va establir el perfil de la Negra Millorada, el conegut Gall del Penedès (i les seves varietats; Capó, Pularda i Polleta) d'un sabor i textura inigualable.

De fet, l'estudi genètic de la raça de gallines penedesenca va ser la tesi doctoral en Biologia Genètica del Dr. Amadeu Francesch i des del seu càrrec de director del Subprograma de Genètica Avícola al centre de Mas Bover de l'IRTA-Institut de Recerca Tecnoalimentària de la Generalitat, ha vetllat tothora pel compliment i millora dels procediments de criança i establiment dels codis de control genètic de la raça.

Vinculat a la Fira del Gall de Vilafranca del Penedès des de la seva recuperació a final dels 80, no ha faltat mai a la cita del prenadal vilafranquí, darrerament com a president del Jurat del Concurs de Raça Penedesenca.

Una de les darreres i cabdals aportacions d'Amadeu Francesch ha estat la incorporació del granet de raïm a la dieta de la Penedesenca, després de mesos i mesos d'estudis i proves, fet que va ser determinant per a l'obtenció de la IGP-Indicació Geogràfica Protegida que des de fa uns mesos gaudeix la Raça Penedesenca. Aquest fet va ser recollit per les principals revistes avícoles mundials, com la prestigiosa British Poultry Science.

El millor homenatge que el Penedès i la seva capital Vilafranca pot fer al Dr Amadeu Francesch, és afavorir el rigor i la continuïtat que des de fa més de 25 anys ell va imprimir en l'estudi i la consolidació de la raça. Un patrimoni històric i genètic, viu i puixant, que tenim l'obligació i el deure de preservar i mantenir,

 

 El Penedès, 6 de juny 2016

Granja Rural d'Espitlles

Maria Antònia Udina Castell

 

Cases d'Espitlles 93. 

08730 - Santa Margarida i els Monjos

T. 686929807

gall@penedes.info

 

Membre de

Associació de Criadors
de la Raça de Gallines Penedesenca

Associada a

Plataforma per una 

Vegueria Pròpia

Membre de

Associació de Productors Artesans Agroalimentaris de l'Alt penedès