Vinyes vora la granja
Vinyes vora la granja

La màquina
La màquina

El pas de la màquina de collir raïm en ple procés de treball

Granet de raïm
Granet de raïm

Vinyes vora la granja
Vinyes vora la granja

1/5

La cultura del vi:
un valor afegit

A la Granja Rural d’Espitlles, incorporem granet de raïm en la dieta dels galls, polletes i pulardes del Penedès, un cop demostrat els aspectes positius que se li han trobat en l’anàlisi de la carn.

 

Entre la serralada prelitoral catalana i les petites planes de la costa mediterrània, al bell mig de la depressió central, neix i madura la vinya del Penedès. Som a la Denominació d’Origen Penedès. La presència de la vinya supera fronteres i divisions geogràfiques i polítiques. Es tracta d´una superfície de 1.557 quilòmetres quadrats dividits entre tres zones: el Penedès Superior, el Penedès Central i el Baix Penedès.

 

L’eix de la cultura mediterrània del vi va tenir al Penedès el centre cardinal. Les excavacions fetes al jaciment ibèric de la Font de la Canya, a Avinyonet, s’han trobat les llavors de raïm més antigues de Catalunya, d’entre finals del segle VII aC i principis del VI.  La Via Augusta, que travessava la comarca des del Pont del Diable fins a l’Arc de Berà, va ser la via central per on transitava la comercialització dels vins.

 

A finals del segle XIX, concretament, al 1872 va néixer "el vi escumós del Penedès", el cava. Després de la crisi provocada per la fil·loxera, la renovació dels ceps va permetre experimentar una gran evolució.